Εργασίες Διοικητικού & Γενικού Συμβουλίου

200-2-152d1
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/152-δ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Με την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας και τη δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων της Ομοσπονδίας, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες (22 & 23/2/2018) του πρώτου, για το νέο έτος, Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της αμοιβαίας ενημέρωσης και συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη έκβαση του συνδικαλιστικού μας αγώνα, σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένουν ανοικτά ζέοντα θέματα και χρόνια προβλήματα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρουν, αναλόγως, οι κυβερνώντες και η αστυνομική διοίκηση.
Το Γενικό Συμβούλιο ενημερώθηκε αρχικά για την προηγηθείσα συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίο ενέκρινε τον Διοικητικό και τον Οικονομικό Απολογισμό για το διάστημα που μεσολάβησε από το 27ο συνέδριο, καθώς και τον Προϋπολογισμό της νέας περιόδου. Τα πεπραγμένα θα παρουσιαστούν εκτενώς στο επικείμενο τακτικό 28ο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στην Ερέτρια Ευβοίας, το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου 2018.
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας μίλησαν, ειδικότερα, ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Παπατσίμπας και ο αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλης Πανταζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και κυρίως στο νέο μισθολόγιο και τη μισθοδοσία μηνός Μαρτίου, στην καταγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου περί απεργιών, που στην ουσία απαγορεύει στα πρωτοβάθμια σωματεία να απεργούν, όταν εμείς διεκδικούμε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης την τροποποίηση του σχετικού άρθρο 23, ώστε να έχουμε και το δικαίωμα στην απεργία, ως δημόσιοι λειτουργοί. Επίσης, αναφέρθηκαν στη διεύρυνση του αγωνιστικού μας μετώπου με τη στενή συνεργασία που έχουμε πλέον και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), καθώς και στον κοινωνικό ρόλο της ΠΟΑΣΥ, όπως αυτός εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις και τον καταγγελτικό μας λόγο για τα ζητήματα των πλειστηριασμών και τη χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων σε νέα «πάρεργα» με αποτέλεσμα η κοινωνία, και ιδίως όσοι χάνουν τα σπίτια τους, να στρέφονται εναντίον μας.
Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών ειδικότερα, τόνισε ότι και από τα νέα σημειώματα αποδοχών προκύπτει και πάλι η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το νέο μισθολόγιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις αποδοχές ενός εκάστου. Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση που είχαν οι Ομοσπονδίες το μεσημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Εργασίας με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Στέλλα Βρακά. Σε απάντηση των όσων είχαμε θέσει στην Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου στις 26 Ιανουαρίου 2018, και εν συνεχεία δια υπομνημάτων, η ΓΓ μας ενημέρωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ρυθμιστεί η εκκρεμότητα της μάχιμης 5ετίας χωρίς να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της προβλεπόμενης εισφοράς του ν.3865/2010 και ειδικότερα ότι για τους καταταγέντες έως 30/9/1990, δεν θα ζητηθούν εισφορές ενώ για τους νεότερούς τους (από 1/10/1990 και εντεύθεν) το απαιτούμενο ποσό για την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας θα μείνει το ίδιο, διαψεύδοντας οικτρά όσους ανεύθυνα και παραπλανητικά, υποστήριζαν το αντίθετο (βλέπε και σχετική κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών, Αρ. Πρωτ.: 605/13/78-γ από 23/2/2018).
Επίσης, ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της κατοχύρωσης μάχιμων χρόνων σε νέες υπηρεσίες, νέους κανόνες για την «αναγνώριση τέκνων», την ικανοποίηση αιτημάτων αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας, την επίλυση προβλημάτων στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΦΚΑ κ.λπ.
Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας ενημέρωσε το ΓΣ για το πρακτικό υπ' αριθμ. 3/2018 της Τριμελούς επιτροπής συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερτονίζοντας την σπουδαιότητά του, αφού πρόκειται για τη δεύτερη στην ιστορία του ΣτΕ απόφαση που δικαιώνει την Ομοσπονδία μας και με βάση αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να συμμορφωθεί εντός 8μήνου. Το πρακτικό που επιδόθηκε ήδη στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών από τις 13 Φεβρουαρίου 2018, ορίζει νέα ημερομηνία συζήτησης, την 23η Οκτωβρίου 2018. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη νέα νίκη της Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία των οκτώ μηνών μπορεί να μην είναι το «εύλογο διάστημα» των δυο ή τριών μηνών, όπως είθισται να θεωρείται ότι είναι αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση παρέχει τη δυνατότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα, συνολικά, να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση με τη δέουσα προσοχή διότι πρόκειται για μια νέα σημαντική εξέλιξη. Μπορεί δηλαδή ο χρόνος προσαρμογής των μισθολογικών δεδομένων να θεωρείται μεγάλος, ωστόσο, η νέα απόφαση του ΣτΕ, καταλογίζει στο δημόσιο νέα πλημμελή συμμόρφωση και μάλιστα από το 2012 έως και το 2016, χωρίς να αποφαίνεται πάντως για τη συνταγματικότητα του νέου μισθολογίου (ν.4472/17), για το οποίο θα απαιτηθεί νέα δίκη.
200-2-152d6
Ακολούθησε γόνιμη κατάθεση ζητημάτων και προβληματισμών εκ μέρους των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, που έθεσαν εμφαντικά τα αιτήματα της κατάργησης του μισθολογίου, το οποίο διαμόρφωσε και ψήφισε η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση τον Μάιο του 2017 και της καθιέρωσης ενός νέου που θα συνδυάζεται όμως με ένα σύγχρονο βαθμολόγιο, το οποίο δεν θα καλλιεργεί διχαστικές τάσεις μεταξύ των συναδέλφων, καθώς επίσης και της επαναφοράς των 6.700 κενών οργανικών θέσεων αλλά και νέων προσλήψεων διότι ορισμένες Διευθύνσεις, όπως ειπώθηκε, έχουν υπερβεί τα όριά τους (Μόνο στην ΓΑΔΑ υπάρχουν 4.500 κενές οργανικές θέσεις).
Επιτακτικά τέθηκαν, επίσης, ζητήματα όπως το δικαίωμα άρνησης παραλαβής φύλλου πορείας κατά τις μετακινήσεις αστυνομικών, εφόσον δεν τους καταβάλλονται στο σύνολό τους τα προβλεπόμενα μέσω της παγίας προκαταβολής, με ορατό τον κίνδυνο, τους προσεχείς μήνες να είναι ελλιπής η χορήγηση προκαταβολών για τους συναδέλφους που μετακινούνται στα νησιά και τον Έβρο, η επίσπευση έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ για τα ανακλητικά δαπανών και εκτός έδρας παρελθόντων ετών, οι άσκοπες μετακινήσεις διμοιριών για μέτρα τάξης και ασφάλειας και μάλιστα με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, οι διάτρητες έως και επικίνδυνες μεταγωγές με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ψυχικά νοσούντων, οι αποσπάσεις πέραν του 6μηνου και η καταπάτηση του νέου Κανονισμού μεταθέσεων, το αίτημα να τοποθετούνται νέοι αστυνομικοί στο Μεταγωγών Αττικής και τη ΔΑΕΑ, ο εξορθολογισμός των δυνάμεων που διατίθεται στην προστασία επισήμων, η χορήγηση επιδόματος σε αστυνομικούς της ΓΑΔΑ που στελεχώνουν εκτάκτως διμοιρίες, η επαναπλαισίωση του επιδόματος παραμεθορίου, η εξόφληση παλαιών υπομνημάτων, η αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής απόστασης από 60 σε 50 χλμ ώστε να αποζημιώνονται οι απασχολούμενοι σε μεταγωγές, η χορήγηση ρεπό, η υλικοτεχνική υποδομή και το κτιριολογικό, η όξυνση του προβλήματος με τους μετανάστες έξω από το λιμάνι της Πάτρας και σε ορισμένα νησιά, οι παράλογες συνοδείες διανομέων των ΕΛΤΑ στα Χανιά, η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αστυνόμευση μέσω Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, η προβληματική καθαριότητα σε ορισμένες υπηρεσίες, η έλλειψη γραφικής ύλης, η δημιουργία Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας (Στερεά Ελλάδα) και άλλα.

200-2-152d3200-2-152d4

Στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας για την κοπή της Βασιλόπιτας και τη δεξίωση που ακολούθησε, ανταποκρίθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Τόσκα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και οι κ.κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και Κων/νος Λύτρας, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Έφη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Γεώργιος Τσιτσιλιάνος, εκ μέρους του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης και Ευστάθιος Ανθόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα Παναγιώτα Χαρώνη, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας (ΠΟΑΞΙΑ), Δημήτρης Σταθόπουλος (ΠΟΕΥΠΣ), Ιωάννης Σταμούλης (ΕΑΠΣ), Γιώργος Δριβάκος (ΠΟΕΠΛΣ) και Κυριάκος Πασσάκος (ΠΕΑΛΣ), ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΑ κ. Δημήτρης Μπέτας, ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) κ. Δημήτριος Ρώτας.
Καλωσορίζοντάς τους, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους προσκάλεσε να παραστούν και στην επίσημη έναρξη των εργασιών του 28ου τακτικού μας συνεδρίου όπου θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε όλα τα βασικά σημεία του διεκδικητικού μας πλαισίου, ζητώντας τη στήριξη του αγώνα μας, χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά με πνεύμα συνεννόησης ώστε να βρεθούν λύσεις, καθόσον η αστυνομία οφείλει να υπηρετεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε ειδικά τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και των Πολιτικών Κομμάτων, να απαντήσουν στα επίμαχα θέματα που θέτουμε, με σεβασμό στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου.

200-2-152d2

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε όλους για ένα σύντομο χαιρετισμό, κατά τον οποίο εκφράστηκε η εκτίμησή τους προς την Ομοσπονδία μας, αλλά και συνολικά προς το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την καθοριστική του συμβολή στη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας της χώρας, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, παρά τις οικονομικές περικοπές, τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ιδίως από την πλευρά της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας τονίστηκε ότι υπάρχουν δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι' αυτό ζητήθηκε η άμεση υποβολή προτάσεων ώστε τουλάχιστον για τα θεσμικά, να προωθηθεί η επίλυσή τους μέσω προεδρικού διατάγματος.
Για το φλέγον θέμα των προσλήψεων, ειπώθηκε ότι με καλύτερο εξορθολογισμό, μπορεί να βελτιωθεί η «λειψανδρία», ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία για τους διαγωνισμούς και τα κονδύλια που θα διατεθούν για την προμήθεια οχημάτων, αλεξίσφαιρων γιλέκων και ατομικού εξοπλισμού, στολών, συστημάτων πληροφορικής, αστυνομικών σκύλων κλπ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μισθολογικά, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκης, στάθηκε στο αίτημα για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, λέγοντας ότι ωριμάζει σταδιακά και ότι για την ικανοποίησή του, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Η Ομοσπονδία εύχεται σε όλους και όλες καλή αγωνιστική χρονιά, διαβεβαιώνοντας τα μέλη της ότι κυρίαρχο μέλημά της είναι ο συνδικαλιστικός αγώνας -με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα όποτε και όπου τούτο απαιτείται- για να μπει τέλος στις αντιυπηρεσιακές αποφάσεις, στο καθεστώς εργασιακής «γαλέρας» και στην απαξίωση του Έλληνα Αστυνομικού.
200-2-152d5

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 1439793691361996519

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item