Η ευθύνη για τη διάλυση της «Άμεσης Δράσης» θα βαρύνει ιστορικά την σημερινή πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.



Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την εκκωφαντική σιωπή της φυσικής ηγεσίας, προβαίνει σε ένα ιστορικό λάθος, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην ηθική και διοικητική συνοχή του σώματος, ενώ θα υποβαθμίσει ζωτικά το παρεχόμενο επίπεδο ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Ήτοι τη διάλυση της γνωστής και τόσο χρήσιμης στους πολίτες «Άμεσης Δράσης», που  είναι η καρδιά και το μυαλό της αστυνομίας, αντικαθιστώντας τη με μια νέα δομή, που βρίθει διοικητικών και λειτουργικών αδυναμιών και είναι πρόδηλο ότι εν τη γενέσει της θα αποτύχει.
Το βεβαιώνει άλλωστε και το ιστορικό προηγούμενο του 1992, όταν με την ίδια απερισκεψία επιχειρήθηκε η διάλυση της Άμεσης Δράσης και το αποτέλεσμα ήταν η παταγώδης αποτυχία. Και  όλα αυτά σήμερα σε μια συγκυρία, που ένεκα της μνημονιακής φτώχειας και της έξαρσης του μεταναστευτικού, το έγκλημα ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση η αλλαγής της δομής της «Άμεσης Δράσης» περιλαμβάνει
α)Την Α Υποδιευθυνση Αμεσης Επέμβασης
β)Την Β Υποδιευθυνση Αμεσης Επέμβασης
γ)Την Υποδιευθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης
δ)Το κέντρο Επιχειρήσεων

Η Α Υποδιευθυνση Αμεσης Επέμβασης που θα απαρτίζεται από τα πληρώματα των περιπολικών και περιλαμβάνει την σύσταση πέντε (5) νέων τμημάτων, χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους, με πρώτο ρήγμα για τους συναδέλφους, πιθανόν την απώλεια του υφιστάμενου κατοχυρωμένου ωραρίου.

Η Β Υποδιευθυνση Αμεσης Επέμβασης που περιλαμβάνει  την σύσταση έξι  (6) νέων τμημάτων και θα απαρτίζεται απο την ομάδα Ζ  (1ο Τμήμα δικυκλυστών Ομάδας Ζ ) και την ομάδα ΔΙΑΣ (2ο,3ο,4ο,5ο,6ο,Τμήμα Δίκυκλης Αστυνόμευσης)
Θεσμοθετούνται ακόμα πολλές καινούριες θέσεις αξιωματικών τμηματαρχών – που θα λαμβάνουν το επίδομα διοίκησης όπως επίσης και αναπληρωτών αυτών, έναντι των 2 που υφίστανται σήμερα. Ακόμα θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις γραμματειακής υποστήριξης των πέντε (5) νέων τμημάτων, της  Α Υποδιευθυνσης Αμεσης Επέμβασης, όπως και της  Υποδιευθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, κάτι  που πρακτικά σημαίνει, ότι θα φύγουν αντίστοιχα συνάδελφοι από την ζωτική παρουσία τους στα περιπολικά τομέων.
Απερίσκεπτη δηλαδή αφαίμαξη αστυνομικών από περιπολικά, για να κάνουν δουλειά διοικητικής υποστήριξης. Παράλληλα θα επανδρωθούν πλήρως (5) τουλάχιστον καινούρια γραφεία, που πρακτικά σημαίνει περαιτέρω έξοδα και κονδύλια, χωρίς να παραβλέψουμε και τα λειτουργικά έξοδα, την ώρα που τα οικονομικά του σώματος έχουν πιάσει «κόκκινο» και κινούνται οριακά.
Με τις υπηρεσίες να λειτουργούν μόνον χάρις στο άκαμπτο φιλότιμο και την αυταπάρνηση του Έλληνα αστυνομικού.

Ακυρώνεται δηλαδή στην ουσία η αποτελεσματικότητα της «Άμεσης Δράσης», που για δεκαετίες, είχε λάβει την ηθική επιβράβευση του Ελληνικού Λαού, για την σπουδαία συμβολή της, τόσο στην  παρεχόμενη ασφάλεια, όσο και σε άλλα έκτακτα περιστατικά της κοινωνικής ζωής.
Αλλά εδώ με την διάλυση κατ΄ ουσίαν της «Άμεσης Δράσης», έχουμε και το εξής οξύμωρο. Ενώ η λογική του Π.Δ. για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η πολιτική βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και λειτουργικών εξόδων, στην πράξη με τις επιχειρούμενες – χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό αλλαγές – συντελείται το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή θεσμική αποδιοργάνωση, με μόνο «κέρδος» την διάλυση ενός θεσμού που δουλεύει εδώ και δεκαετίες πολύ καλά και σώρευση ΝΕΩΝ ΕΞΟΔΩΝ !!!

Όμως στα πλαίσια αυτής της ανιστόρητης αλλαγής έχουμε και τις εξής ακόμα αρρυθμίες :

• Σε επίπεδο θεσμικού συμβολισμού υποβαθμίζεται το υπάρχον όνομα «Άμεση Δράση» και αντικαθιστάται στο νέο θεσμό  με τις υποδιευθύνσεις «Άμεσης  Επέμβασης», που παραπέμπει σε παλιούς δίσεκτους καιρούς για την δημοκρατία.
• Περιοχές που ευρίσκονται μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος να μένουν υπηρεσιακά ακάλυπτες με την νέα υπό σύσταση δομή, δίνοντας ζωτικό πεδίο στην εγκληματικότητα και την ανομία, να αναπτυχθούν ελλείψει αστυνόμευσης. 

• Ακυρώνεται στην πράξη η επικοινωνία των περιπολικών, με το κέντρο – εκφωνητή της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να προσφέρουν προσθετικά, στην πάταξη των εγκληματικών ενεργειών, όπου θα εκδηλώνονται. 

• Συνακόλουθα σε έκτακτες περιπτώσεις, μέτρων τάξης, διαθέσεων – αποσπάσεων, ή και ασθενειών, τα νέα τμήματα θα αποψιλώνονται από στελεχιακό δυναμικό, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο της Άμεσης Δράσης και βαθμιαία υπολειτουργώντας θα κλείνουν. Το απέδειξε δυστυχώς η ίδια η ζωή στην Ελληνική Αστυνομία, σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Αδιαμφισβήτητα, όπως αδιάσειστα παραπάνω τεκμηριώνεται, η απόφαση διάλυσης της «Άμεσης Δράσης» και η υποκατάστασή της, από την νέα δομή, συνιστά μέγα ιστορικό λάθος, το οποίο θα βαρύνει ανεξάλειπτα τόσο την σημερινή πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο όμως και την Φυσική της, που τηρεί εκκωφαντική σιωπή, στον επιχειρούμενο Αρμαγεδδών, στην ιστορική και επιτυχημένη υπηρεσία της «Άμεσης Δράσης». Το ιστορικό προηγούμενο του 1992, όπου με την ίδια απερισκεψία επιχειρήθηκε αντίστοιχη αλλαγή, τεκμηριώνει το άκαιρο της αλλαγής και το μέγεθος του λάθους !!!


Καλούμε όλους τους συναδέλφους του λεκανοπεδίου  σε αγωνιστική δράση, και περιμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρουν τα Δ.Σ των Ενώσεων  Αττικής,  ώστε  με δημοκρατικό ήθος, αποφασιστικότητα και με την αγωνιστική μας παρουσία, να αποτρέψουμε την διάλλυση της ιστορικής και επιτυχημένης υπηρεσίας της «Άμεσης Δράσης»

                                  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 100

Δημήτρης Καραγιαννόπουλος
Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΠΑΣΑ

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ 3977988675881349113

1 σχόλιοDefault Comments

  1. Το μόνο πού ξέχασαν να μάς πούνε ο ΤΟΣΚΑΣ ΚΑΙ Ο "ΑΡΧΗΓΟΣ" Πόσους δικούς τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΘΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ με τήν Κατάργηση Τής ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και πού στο εξής θα Πρέπει να Λέγεται "ΑΡΓΉ ΔΡΑΣΗ" ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΑΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ ΑΝΑΞΙΟΙ Ούτε Σκουπιδιαρηδες στον ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item