Τί προβλέπει το Π.Δ. 100/2003 για τις αποσπάσεις στην ΕΛ.ΑΣ


Αποσπάσεις.
1. Οι αποσπάσεις διακρίνονται σε αυτές που ενεργούνται εντός Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε εκείνες που γίνονται σε Υπηρεσίες εκτός αυτής.
2. Αποσπάσεις σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιτρέπονται στις εξής περιπτώσεις:
α. Για την κάλυψη κενής οργανικής θέσης Αστυνόμου Α' ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) έτη και εφόσον αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με μετάθεση αξιωματικού της ίδιας περιοχής μετάθεσης. Απόσπαση πέραν των δύο (2) ετών του ιδίου αξιωματικού και για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση.
β. Για την αναπλήρωση κωλυομένου βαθμοφόρου που διοικεί αυτοτελή Υπηρεσία και μέχρι τρεις (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα (1) ακόμη μήνα.
γ. Για την ενίσχυση Υπηρεσίας προς αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, μέχρι τρεις (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις (3) ακόμη μήνες, εφόσον συναινεί σ' αυτή ο αποσπασμένος.
δ. Για την συγκρότηση ειδικής ομάδας δίωξης εγκλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος (μεταβατικό απόσπασμα) καθώς και τη στελέχωση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) μέχρι έξι (6) μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι (6) μήνες, εφόσον συναινεί σε αυτήν ο απεσπασμένος.
ε. Για την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 57 του Ν. 1943/1991 (Α'/50). Καθ' όλη τη διάρκεια της απόσπασης τους λογίζεται ότι υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους και ο χρόνος αυτός δεν θεμελιώνει δικαίωμα αίτησης μετάθεσης.
στ. Για εκπαίδευση αστυνομικού και για όσο αυτή διαρκεί.
ζ. Για σοβαρούς λόγους πειθαρχίας, όταν ενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης, που υπηρετεί και μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
η. Με αίτηση του αστυνομικού, για σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου και για θάνατο ή σοβαρούς λόγους υγείας μέλους της οικογενείας του και μέχρι δύο (2) μήνες, με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) μήνες ακόμη εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους. Ο θάνατος και οι σοβαροί λόγοι υγείας δύναται να αφορούν και τους γονείς του ιδίου ή της συζύγου του. Στην περίπτωση αυτή προσκομίζονται έγγραφα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των ασθενών από άλλα μέλη οικογενείας τους.
«θ. Για τη διευκόλυνση των καθηκόντων του Προέδρου και του Γραμματέα των Δευτεροβαθμίων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία κατέχουν θέση στο Προεδρείο ή στην Εκτελεστική Γραμματεία των ως άνω οργανώσεων, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον υπηρετούν σε Υπηρεσία που εδρεύει εκτός της περιοχής μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στην περίπτωση αυτή, οι μεν Πρόεδροι και Γραμματείς αποσπώνται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, οι δε λοιποί αποσπώνται σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή μετάθεσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης των ως άνω οργανώσεων και για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους».
ι. Για ανάθεση καθηκόντων ασφαλείας βουλευτών και λοιπών δικαιούμενων προσώπων, εκτός των αναφερομένων στο εδάφιο ιστ΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του παρόντος. Οι αστυνομικοί στην περίπτωση αυτή αποσπώνται στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων/Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων ή Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης /Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και μετά την αποδέσμευσή τους από τα συγκεκριμένα καθήκοντα επιστρέφουν στις Υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά, πλην των προερχομένων από την Ε.Κ.Α.Μ., οι οποίοι τοποθετούνται σε άλλες Υπηρεσίες της ίδιας περιοχής μετάθεσης. Για το χρόνο που είναι αποσπασμένοι στη δύναμη των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, τα μόρια που λαμβάνουν, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 εδάφ. α΄ του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος, υπολογίζονται με βάση την απόσταση του τόπου όπου εδρεύει η Υπηρεσία στην οποία έχουν αποσπαστεί από τον τόπο συμφερόντων τους, εφόσον το χρονικό διάστημα απόσπασής τους υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες»..
ια. Για ανάθεση καθηκόντων φρούρησης της πρωθυπουργικής κατοικίας και του Μεγάρου Μαξίμου. Στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί αποσπώνται στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Σε ό,τι αφορά τα λαμβανόμενα μόρια, λόγω αποστάσεως από τον τόπο συμφερόντων, ισχύουν τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.
ιβ. Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, υγειονομικών και λοιπών αναγκών των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθόλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
ιγ. Σε περίπτωση σπουδών του αστυνομικού σε Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την απόκτηση πρώτου πτυχίου. Η αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής υποβάλλεται το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την περιοχή μετάθεσης, όπου εδρεύει η Σχολή και διαρκεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Η απόσπαση αυτή ανανεώνεται για όσα χρόνια προβλέπεται φοίτηση στη Σχολή, συν δύο (2) έτη, εφόσον ο αστυνομικός προσκομίζει βεβαίωση της οικείας Σχολής από την οποία να προκύπτει ότι έλαβε προαγωγικό βαθμό σε ποσοστό τουλάχιστον 40% των μαθημάτων και των δύο εξαμήνων, στα οποία προστίθενται και τα τυχόν μεταφερόμενα από προηγούμενα εξάμηνα. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή λογίζεται, ότι υπηρετεί καθ όλη τη διάρκεια της απόσπασης του στον τόπο συμφερόντων του. Ο χρόνος απόσπασης του δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.
ιδ. Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για αδίκημα εκ των αναφερομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2713/1999 (Α'/89), σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και μέχρι την έκδοση αμετάκλητου απαλλακτικού ή παραπεμπτικού δικαστικού βουλεύματος ή οριστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου.
«ιε. Σε περίπτωση διορισμού ως δικαστικού συμπαραστάτη από το αρμόδιο δικαστήριο σε γονείς ή αδέλφια που πάσχουν από δυσίατο νόσημα, όπως αυτό ορίζεται στην υπ'αριθμ. Υ1/Γ.Π./οικ.16884 από 12102001 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β'1386), όπως ισχύει, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την αίτηση συνυποβάλλονται α) πλήρες ιστορικό της νόσου από τον θεράποντα ιατρό, β) αντίγραφο των σχετικών προς την επικαλούμενη πάθηση εντολών υγειονομικής περίθαλψης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από τα ατομικά βιβλιάρια νοσηλείας και συνταγολογίου, γ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου, ειδικού επί της παθήσεως και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με την πάθηση, όπως εξιτήριο Νοσοκομείου ή Κλινικής, γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή άλλων ειδικών επί της παθήσεως ιατρών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.λπ., προς διευκόλυνση του ιδίου και των αρμοδίων Υπηρεσιών και δ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου του τόπου για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος, στην οποία να αναφέρεται ότι ο έχων την περιγραφόμενη πάθηση θα δύναται να παρακολουθείται για το πρόβλημά του στον τόπο αυτό ή προσκόμιση αντίστοιχης γνωμάτευσης ιατρού, ειδικού επί της παθήσεως, του τόπου για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος.
Η Υπηρεσία του ενδιαφερομένου υποβάλλει την αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή στη συνέχεια παραπέμπει το πάσχον μέλος της οικογένείας του ενώπιον της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, διαβιβάζοντας σ' αυτή όλη τη σχετική αλληλογραφία. Η αυτοπρόσωπη παρουσίαση στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του πάσχοντος μέλους της οικογένειάς του αστυνομικού δεν απαιτείται σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι αδυναμίας μετακίνησής του, που προκύπτουν από γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη υπηρεσιακού ιατρού στον τόπο διαμονής του ενδιαφερομένου.
Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή στη συνέχεια εξετάζει τους παραπεμπόμενους και γνωματεύει σχετικά. Στην ίδια γνωμάτευση, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή αποφαίνεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις επαρκούς ιατρικής παρακολούθησης του έχοντος το δυσίατο νόσημα μέλους της οικογένειας του αστυνομικού στον τόπο για τον οποίο επιθυμεί απόσπαση ο ενδιαφερόμενος. Η διάρκεια της απόσπασης είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ' έτος εφόσον ο αστυνομικός αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.
ιστ. Σε περίπτωση διάζευξης αστυνομικού και στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανήλικου τέκνου του. Η διάρκεια της απόσπασης είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ' έτος εφόσον ο αστυνομικός αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε, υποβάλοντας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο. Η ενημέρωση της Υπηρεσίας για τυχόν μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης συνιστά υποχρέωση του ίδιου του αστυνομικού ο οποίος οφείλει να υποβάλει άμεσα σχετική αναφορά. Η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.
ιζ. Για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους Β' από τη Σχολή Αξιωματικών, καθώς και για τους νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες, σε Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Α' Δωδεκανήσου και Β' Δωδεκανήσου, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την τοποθέτηση ή μετάθεσή τους αντίστοιχα. Επίσης, οι νεοεξερχόμενοι Υπαστυνόμοι Β' από τη Σχολή Αξιωματικών δύνανται να αποσπούνται κατ' εφαρμογή του άρθρου 19 παρ. 2 περίπτ. βί σε Αστυνομικά Τμήματα ή Αστυνομικούς Σταθμούς της αυτής περιοχής μετάθεσης, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την τοποθέτησή τους, εφόσον δεν είναι δυνατή η απόσπαση έτερου Αξιωματικού για την αναπλήρωση κωλυομένου Υπαστυνόμου που διοικεί αυτοτελή Υπηρεσία».
3. Οι αποσπάσεις αποφασίζονται:
α. Για τους ανωτάτους αξιωματικούς, τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Αστυνομικούς Υποδιευθυντές, καθώς και τους λοιπούς αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι αποσπώνται εκτός των ορίων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ, όταν αποσπώνται εντός των ορίων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή ισότιμων Υπηρεσιών από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές ή Αστυνομικούς Διευθυντές κατά περίπτωση. Κατ' εξαίρεση, η απόσπαση Αστυνόμου Α' ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή κατ' εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου α' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αποφασίζεται από το αρμόδιο για τις μεταθέσεις Συμβούλιο. Επίσης, όταν διατάσσεται απόσπαση αστυνομικού εντός των ορίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου γ' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, για υπηρεσία στην οποία δεν υφίσταται κενή οργανική θέση του βαθμού του, εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, η οποία εγκρίνεται από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή.
β. Για το αστυνομικό προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας μέχρι του βαθμού του Αστυνόμου Α', από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας όταν οι αποσπάσεις γίνονται μεταξύ των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας του, καθώς και των Αστυνομικών - Αθλητών Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Οι αποσπάσεις του εδαφίου α' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου διατάσσονται μόνο κατά την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων των αντίστοιχων βαθμών και εφόσον ο αξιωματικός έχει συμπληρώσει μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του έτους απόσπασης στο βαθμό του Αστυνόμου Α' ή Αστυνομικού Υποδιευθυντή τρία (3) ή δύο (2) συνεχόμενα έτη, αντίστοιχα, στον κατεχόμενο ή στον προηγούμενο βαθμό. Η θέση, από την οποία αποσπάται ο μετακινούμενος αξιωματικός, θεωρείται κενή. Μετά τη λήξη της απόσπασης και την επάνοδο του στην Υπηρεσία, στην οργανική δύναμη της οποίας ανήκει, μπορεί να παραμείνει σ' αυτή ή να μετατεθεί σε Υπηρεσία της επιθυμίας του της ίδιας περιοχής μετάθεσης και σε αντίστοιχη του βαθμού του κενή οργανική θέση και, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, μετατίθεται σε Υπηρεσία της έδρας της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης Αστυνομίας.
5. Οι αποσπάσεις του εδαφίου γ' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εντός του αυτού τόπου, δύναται να παραταθούν και πέραν του εξαμήνου. Στην περίπτωση αυτή για την απόσπαση αποφασίζει το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Νέα απόσπαση αστυνομικού εκτός του αυτού τόπου , για τους λόγους που αναφέρονται στα εδάφια, β' και γ' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Επίσης δεν επιτρέπεται απόσπαση αστυνομικού για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών Αεροδρομίων και Υπηρεσιών αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, πριν από την παρέλευση διετίας από την προηγούμενη απόσπαση, εφόσον δεν συναινεί ο αστυνομικός. Ειδικά για τις αποσπάσεις του εδαφίου δ' της παρ. 2 δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, εφόσον συναινεί ο αστυνομικός.
6. Για τις αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού στο εξωτερικό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 1481/1984.
7. Απόσπαση αστυνομικού προσωπικού σε δημόσια (στρατιωτική ή πολιτική) Υπηρεσία του Εσωτερικού για εκτέλεση υπηρεσίας, που ανάγεται αποκλειστικά στον κύκλο των καθηκόντων των αστυνομικών, γίνεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διάρκεια των αποσπάσεων αυτών, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, καθορίζεται με την ίδια απόφαση, εξαιρουμένων των αποσπάσεων σε Μονάδες Επιστρατεύσεως, οι οποίες διαρκούν μέχρι τρία (3) χρόνια, χωρίς δυνατότητα νέας απόσπασης του ιδίου αστυνομικού σ' αυτές.
8. Οι αποσπάσεις για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων και αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος διατάσσονται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της απόσπασης.
9. Σε περίπτωση που ο αποσπώμενος μετά την έκδοση της διαταγής διακοπής της απόσπασης του ή τη λήξη της απόσπασης του ασθενήσει, εισαχθεί σε Νοσοκομείο, λάβει αναρρωτική άδεια ή αφεθεί ελεύθερος υπηρεσίας και δεν έχει παραλάβει το φύλλο πορείας, αυτό αποστέλλεται στην Υπηρεσία που ανήκει οργανικά και η περαιτέρω υγειονομική του παρακολούθηση γίνεται από την Υπηρεσία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 45 του Π.Δ. 584/1985 (Α7204).
«10. Για τις αποσπάσεις που διατάσσονται σύμφωνα με την παρ. 2 εδάφια β΄ και γ΄ του παρόντος άρθρου και πραγματοποιούνται με δαπάνες δημοσίου απαιτείται έγκριση της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών, όταν αυτές διατάσσονται εντός Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, και σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιθεωρητών Νοτίου ή Βορείου Ελλάδας, κατά περίπτωση, όταν αυτές διατάσσονται εκτός των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων».


Related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 6071741078329905413

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item