«Καραβάνια» συναδέλφων πάνε και έρχονται στα ανά την επικράτεια ποινικά δικαστήρια


http://policenet.gr/sites/default/files/styles/article_big/public/field/image/newego_LARGE_t_1101_54270907.JPG?itok=Gn-avnl5
 Άρθρο του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Λάρισας και αντιπρόσωπου στην ΠΟΑΣΥ Δημήτριου Γεωργαντά

Μια κουβέντα συναδέλφων σήμερα, μου κίνησε το ενδιαφέρον και συνάμα τον ακόλουθο προβληματισμό….
Ξεκινώντας από το προσφυγικό, που καραβάνια προσφύγων – μεταναστών, πάνε και έρχονται ανά την επικράτεια, χωρίς εμφανή στόχο, άρα και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από την πολιτεία, με τελικό αποδέκτη διαχείρισης του προβλήματος την Υπηρεσία μας, η δεύτερη φάση της κουβέντας, επικεντρώθηκε, στα καθημερινά «καραβάνια» των συναδέλφων, που και αυτοί πάνε και έρχονται κλητευθέντες στα ανά την επικράτεια ποινικά δικαστήρια…
Ένιωσα τυχερός, που εγώ υπηρετώντας στην Αθήνα, χρειάστηκε να ταξιδεύω 3,5 ώρες για την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος και συμπόνεσα τους συνομιλητές μου, που ο ένας έπρεπε να παραστεί στο δικαστήριο Σάμου και ο άλλος Ρόδο. Αισθάνθηκα και την απογοήτευσή τους, για την ταλαιπωρία επιτρέψτε μου να πω, καθότι πραγματοποιείς ως οφείλεις το ταξίδι, όμως, η πιθανότητα να ξεμπερδέψεις με το δικαστήριο είναι μηδαμινή. οι λόγοι;;; αποχή-στάσεις εργασίας-αναβολή λόγω ωραρίου κλπ «ατυχήματα», που παρατείνουν το ταξίδι στην Ιθάκη. Η πικρία όμως θέλει και αποδέκτη την υπηρεσία η οποία για άλλη μια φορά ως σύγχρονη Μήδεια δεν προσέχει τα παιδιά της τουναντίον….
Είναι φυσικά υποχρέωση του αστυνομικού να παρίσταται στα δικαστήρια, προβλέπεται από τις διαταγές του Σώματος, καθώς και από τον ΚΠΔ, άρθρα 209,213. Όμως, στο άρθρο 215 παρ. 3 ΚΠΔ, ο νομοθέτης προέβλεψε κάποιες εξαιρέσεις, ευνοϊκές, για τέτοιες περιπτώσεις. Εφαρμόζονται όμως;;; γιατί σωρηδόν, ελαφρά τη καρδία, να κλητεύονται ανεξαιρέτως άπαντες στα ακροατήρια;;; οι ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις δεν τυγχάνουν έγκυρες, ώστε να καθίστανται αναγνωστέες και να αποφεύγεται και η ταλαιπωρία του μάρτυρα αστυνομικού να ταξιδεύει σε ξηρά θάλασσα και αέρα ως νέος Γκιούλιβερ;;; σε όλες τις περιπτώσεις κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία του για τη διάγνωση η μη της κατηγορίας;;
Η κλήση μαρτύρων αστυνομικών σε δίκες με οργανώσεις του άρθρου 187 ΠΚ, σε υποθέσεις περί ναρκωτικών επίσης… γιατί πρέπει να καλείται ο μάρτυρας αστυνομικός, ο οποίος πλέον παύει να είναι «κρυφός», αφού τον βλέπουν οι διωκόμενοι και οι παρευρισκόμενοι και να βομβαρδίζεται με ερωτήσεις από τους προετοιμασμένους προς τούτο συνηγόρους των διωκόμενων;;; ακούγεται περίεργο ότι ο μάρτυρας αστυνομικός μπορεί και να δεχτεί πιέσεις όσον αφορά τη μαρτυρία του;;; εκείνη η φωτογράφιση την οποία «δέχτηκα» και εγώ κάποτε στην αίθουσα και στους χώρους αναμονής με απειλές «τώρα θα δεις»…
Ο Ν. 2928/2001 προέβλεψε επίσης, με το άρθρο 9 την Προστασία μαρτύρων για τέτοιες υποθέσεις. Εξαιρεί τους αστυνομικούς; Ή θεωρείται δεδομένο το άτρωτο αυτών;;
Μια γρήγορη έρευνα Google-άροντας για το θέμα εμφάνισε πως το 2014 η ΠΟΑΣΥ ασχολήθηκε με το θέμα. Μήπως θα πρέπει να το ανακινήσουμε;;;

Τα έγγραφο της ΠΟΑΣΥ που πρέπει να ανακινήσουμε


Αθήνα 12 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/1/1α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
          2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          3) Πολιτικά Κόμματα
          4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Κλήτευση μάρτυρα αστυνομικού στα δικαστήρια - άσκηση ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας σε βάρος αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένου»
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Με τα υπ' αριθ. 900/1/1 και 900/5/4 από 6/6/2014 επισυναπτόμενα έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε στον προκάτοχό σας όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για δυο σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τους αστυνομικούς και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αυτά έχουν σχέση με την κλήτευση μάρτυρα αστυνομικού στα δικαστήρια και την άσκηση ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας σε βάρος αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένου.
  Επειδή ως γνωστόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, φρονούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της άμεσης νομοθέτησης και της επίλυσης των χρόνιων αυτών αιτημάτων μας.
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Παρακαλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας και από κοινού με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσετε τις σχετικές τροπολογίες, όπως αυτές διαλαμβάνονται στα προαναφερόμενα έγγραφά μας.




poasy
Αθήνα 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/1/1
Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Κλήση μάρτυρα αστυνομικού»
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Για τους αστυνομικούς υπαλλήλους και τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι μεγάλο πρόβλημα ότι σημαντικός αριθμός αστυνομικών καλείται καθημερινά ως μάρτυρες στα ακροατήρια, κατά την εκδίκαση εκατοντάδων υποθέσεων ενώπιον των Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων της Χώρας. Πολλές εξ αυτών αναβάλλονται λόγω ωραρίου, ή ύστερα από αίτημα των διαδίκων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ποινικές υποθέσεις δικάζονται τελικά ύστερα από 3 -4 ή και περισσότερες αναβολές. Αποτέλεσμα της δεδομένης αυτής κατάστασης είναι οι αστυνομικοί που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες άλλης Αστυνομικής Διεύθυνσης της Χώρας, αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά, δεχόμενοι πιέσεις, κατά τις ώρες αναμονής από τους κατηγορουμένους, συγγενείς τους και άλλους παράγοντες της δίκης και οι Υπηρεσίες τους να επιβαρύνονται υπέρμετρα αποστερούμενες της δύναμής τους.
  Τις περισσότερες δε φορές επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο των ενόρκων καταθέσεων που είχαν δώσει κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος, ή εξαιτίας της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος και σωρείας συμβάντων στο μεταξύ, δε θυμούνται ούτε όσα είχαν εγγράφως καταθέσεις αμέσως μετά την τέλεση του συμβάντος. Κάποιες άλλες φορές, εξαιτίας πιέσεων, παρεμβάσεων ή προστριβών, μεταβάλλουν κατάτι τις μαρτυρίες τους, πιεζόμενοι από παράγοντες της δίκης στο ακροατήριο.
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Φρονούμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μάρτυρα αστυνομικού τουλάχιστον κατά την ακροαματική διαδικασία Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων, εκτός εάν η προσωπική τους εμφάνιση κρίνεται απαραίτητη από τον Εισαγγελέα που υπογράφει το κλητήριο θέσπισμα ή το Δικαστήριο.
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Κατόπιν των προαναφερόμενων προτείνουμε όπως η προσθήκη στην παράγραφο 1 του άρθρ. 327 ΚΠΔ υποεδαφίου μετά το τέλος του εδαφίου α' τροποποιηθεί ως εξής : « ..., πλην των αστυνομικών υπαλλήλων στο Πταισματοδικείο και Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εφόσον κρίνουν ότι αρκεί η ανάγνωση των εκθέσεων και ενόρκων καταθέσεων, που έχουν σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους συνταχθεί, σύμφωνα με τα άρθρα 364 και 365 ΚΠΔ.»

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2301222337358649564

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item