Δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ για το μνημείο πεσόντων Αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο Αεροδρόμιο.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου υπέρ πεσόντων Αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αττικής
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής
Παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος και η Φυσική Ηγεσία του Σώματος

Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου υπέρ των πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε χθες (16/09/2015) το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αττικής, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.
Στην τελετή επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος.
Από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.
Από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας παρευρέθησαν, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας.
Επίσης παρέστησαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Δημήτριος Παπαναγιώτου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Δήμου, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος, όπως και αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό.
Παρέστησαν, επίσης, ο Ελευθέριος Οικονόμου, πρώην Αρχηγός του Σώματος και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων της Αεροδρομιακής Κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μακρυδημήτρης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Τύχη αγαθή έφερε, ώστε να παρίσταμαι σήμερα υπό την ιδιότητα του προσωρινά αρμόδιου Υπουργού σε αυτή τη σεμνή αλλά πολύ ουσιώδη τελετή. Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς με λόγια και να εκφράσει με τον δέοντα τρόπο την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό σε ανθρώπους που εξετέλεσαν το καθήκον τους πλήρως και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την πατρίδα.
Η τιμή δεν αποδίδεται με λόγια, όσο πυκνά και καίρια αν είναι αυτά, αλλά πρωτίστως με πράξεις και έργα, όπως το παρόν, που έχουμε τη χαρά να αποκαλύπτουμε σήμερα. Έργα που διαιωνίζουν τη μνήμη και την τιμή των πεσόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιτρέψτε μου, ωστόσο, μια και το επιβάλλει η περίσταση αυτή, να αναφέρω δύο σκέψεις που ίσως αξίζει να θυμούνται οι συγγενείς και οι φίλοι των πεσόντων, αλλά και οι συνάδελφοί τους και τα λοιπά μέλη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο οποίο υπηρέτησαν και υπηρετούν.
Οι εκλιπόντες έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα∙ αξίζει, συναφώς, να μη λησμονούμε ποτέ ότι η πατρίδα μπορεί να υπάρχει χωρίς εμάς, αλλά εμείς δεν υπάρχουμε χωρίς την πατρίδα. Και η πατρίδα μεγαλούργησε όταν υπήρχαν άνθρωποι που ήταν διατεθειμένοι να εκτελέσουν το καθήκον τους, και να προσφέρουν ακόμα και τη ζωή τους, όταν το απαιτούσε το καθήκον και η πατρίδα.
Δεν έχει μικρή αξία και σημασία και η δική μας πατρίδα, κυρίες και κύριοι. Μπορεί να δοκιμάζεται από προβλήματα, μπορεί να φέρει πάνω της πληγές, αλλά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας. Μέσα σ’ αυτή την πατρίδα έχουμε τους φίλους, τους αγαπημένους και τις οικογένειές μας. Μέσα σ’ αυτήν την πατρίδα ζούμε και εργαζόμαστε, αλλά και καλλιεργούμαστε πνευματικά. Άνθρωποι χωρίς πατρίδα είναι σαν τα παιδιά δίχως μάνα και πατέρα. Αξίζει, είναι εφικτή και επιθυμητή μια τέτοια ζωή;
Αξίζει λοιπόν, η πατρίδα να την αγαπήσει και να την υπηρετήσει κανείς με τόλμη, θάρρος, ακόμη και αυτοθυσία, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της στάσης του δημοσίου λειτουργού, μία στάση δημοσίου λειτουργού, την οποία επέδειξαν οι εκλιπόντες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Υπηρέτησαν ένα θεσμό, ο οποίος είναι ένα από τα θεμέλια του Κράτους και της δημοκρατίας μας και θυσιάστηκαν γι’ αυτόν τον θεσμό και για την τιμή αυτού του θεσμού. Τι μεγαλύτερη τιμή για τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους τους, αλλά και τους συμπολίτες τους!
Πάνω απ’ όλα τ’ άλλα, κυρίες και κύριοι, η πατρίδα μας δεν είναι οι δρόμοι και τα κτίρια, όσο λαμπρά και αν είναι αυτά, ούτε τα δέντρα, ούτε οι θάλασσες, και τα βουνά. Είναι το φρόνημα και οι ψυχές, και οι αξίες των πολιτών της.
Ας μην λησμονούμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι στον Θουκυδίδη – «ἄνδρες γὰρ πόλις», και ως άνδρες πρέπει να εννοήσουμε οπωσδήποτε και τις γυναίκες. Οι πεσόντες απεδείχθησαν άξια τέκνα της πατρίδας, έπεσαν με φιλότιμο και αυτοθυσία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Και τώρα η πατρίδα και οι συνάδελφοί τους, αποδίδουν σε αυτούς τη δίκαιη τιμή, την αξία και τη μνήμη. Άθαφτη μέσα στην ψυχή μας θα μείνει η μνήμη και το παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων, τέτοιων ανδρών και γυναικών.
Αναρωτιέμαι τέλος αν δεν είναι, τύχη κι ευλογία να έχει κανείς ένα τέτοιο ένδοξο θάνατο; Συγχαίρω τους γονείς για το φρόνημα των παιδιών τους, συγχαίρω τους φίλους και τους συγγενείς και τους αγαπημένους για το ήθος των αγαπημένων τους. Και εκ μέρους της πολιτείας εκφράζω τη βαθειά μου τιμή και σεβασμό στους πεσόντες.
Με τα λόγια αυτά λοιπόν, και κατά το πάγιο έθιμο που επιβάλλει η πολιτιστική μας παράδοση και η πολιτική ηθική, κλίνω το γόνυ στους πεσόντες και εύχομαι να είναι η μνήμη τους άσβηστη, αιωνία. Ως προς υμάς δε τους παρισταμένους, αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, σας διαβεβαιώ ότι η πατρίδα μπορεί να είναι ήσυχη, όταν έχει τέκνα όπως αυτά.
Νῦν δὲ ἀπολοφυράμενοι ὃν προσήκει ἑκάστῳ ἄπιτε. Έρρωσθε και χαίρετε».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:
«Με απέραντο σεβασμό προσήλθαμε σήμερα να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, ως ύστατο δείγμα τιμής σε αυτούς που με αυταπάρνηση και πίστη στους όρκους που έδωσαν, θυσίασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα αγαθά των συνανθρώπων τους.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κύριο Γεώργιο Τσούκαλη για τη δωρεά του μνημείου πεσόντων, τον γλύπτη κύριο Γιάννη Μπάρδη που το φιλοτέχνησε και φυσικά τους διοργανωτές της σημερινής τελετής.
Τιμούμε σήμερα τους πεσόντες στο καθήκον αστυνομικούς υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα στην πολιτεία, το χρέος της, αφενός μεν απέναντι στις οικογένειες των Ηρώων του Σώματος, αφετέρου δε στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που χάθηκαν σ’ αυτή τη διαδρομή του χρέους και της προσφοράς.
Το μνημείο αυτό:
Θα μας θυμίζει την υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε τη μάχη που έδωσαν, πιστοί στις υποσχέσεις τους, γιατί θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους, για να διαφυλάξουν τα αγαθά των συνανθρώπων τους και ακόμα
Θα μας θυμίζει το δύσκολο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε, και οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας, ως άξιοι συνεχιστές τους, έχοντας καθημερινό οδηγό μας, το θάρρος και την αυταπάρνησή τους.
Εγώ προσωπικά, αλλά και όλη η οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους συγγενείς των πεσόντων αστυνομικών και τους διαβεβαιώ πως θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα μας για να δικαιώσουμε τη θυσία τους. Αυτό θα αποτελέσει και το καλύτερο μνημόσυνο για τις ψυχές τους, αλλά και τη μέγιστη τιμή για τη θυσία τους.
Αναμφίβολα το χρέος μας προς τους αθάνατους αυτούς νεκρούς μας δεν εξοφλείται, όπως λέει και ο Περικλής στον Επιτάφιό του, με λόγους, αλλά με έργα που είναι αντάξια της θυσίας τους και με πράξεις που ταιριάζουν στην αρετή τους. Εμείς πάντως, τις τιμές και το σεβασμό στους νεκρούς συναδέλφους μας, δεν θα τις περιορίσουμε στο επιβαλλόμενο τελετουργικό, αλλά θα τις αποδεικνύουμε καθημερινά με τους αγώνες, όλων μας, στους δρόμους.
Είναι βαρύ το χρέος του αγώνα για τη δική τους αναγνώριση και αιώνια καταχώρηση στις καρδιές μας, γιατί έπεσαν ηρωικά στο καθήκον. Η ψυχή τους θα καθοδηγεί τη σκέψη και τις αποφάσεις μας. Ας αποτίσουμε, λοιπόν, με περίσσεια συγκίνηση το φόρο τιμής στους πεσόντες συναδέλφου μας. Αιωνία τους η μνήμη».
Σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν επίσης ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, κ. Γεώργιος Καλλιακμάνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Σδούκος, ο κ. Γιάννης Σμαραγδής, ως εκπρόσωπος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, που υπήρξαν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α κ. Ιωάννης Κατσιαμάκος, καθώς και μέλη οικογενειών πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, ενώ τιμήθηκαν οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ο γλύπτης κ. Γιάννης Μπάρδης και ο δωρητής του μνημείου, κ. Γιώργος Τσούκαλης.
Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (129) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων. 



http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio001.jpg


http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio002.jpg


http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio003.jpg

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio004.jpg

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio005.jpg

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio006.jpg


http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015b/17092015_mnimeio007.jpg



Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4878223654385647811

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item