Περιπολίες με το σαβουάρ βιβρ στα χέρια αρχιζει η ΕΛΑΣ στην Αττική

peripolies-me-to-sabouar-bibr-sta-xeria-arxizei-i-elas-stin-attikiΠεριπολίες με… σαβουάρ βιβρ και καθηκοντολόγιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότρυνσης καταγγελιών περιστατικών ρατσιστικής συμπεριφοράς και βασανιστηρίων, ξεκίνησαν στην Αττική. Δύο «δωδεκάδες» αστυνομικών περιπολούν από χθες σε κρίσιμες περιοχές της Αττικής ξεκινώντας από τη Δυτική Αττική, Πειραιά και Νότια Προάστια. Όλοι έχουν στην κατοχή τους το «εγχειρίδιο» με 22 άρθρα των καθηκόντων, την αποστολής, του κώδικα δεοντολογίας, της εμφάνισης, του εξοπλισμού και της χρήσης των όπλων τους.
Η περιπολία-«μπαλαντέρ» των 24 αστυνομικών, που θα κινείται ευέλικτα, σαρώνοντας εναλλασσόμενα, περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον, στις οποίες παρουσιάζεται ελλειμματική αστυνόμευση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ήταν μία από τις πρόσφατες εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και εντάσσεται στον νέο στρατηγικό σχεδιασμό αστυνόμευσης.

«Οδηγός» δεοντολογίας  

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τυπώθηκε ένα 4πτυχο έντυπο, το οποίο θα δοθεί στο προσωπικό που θα απαρτίσει τις ευέλικτες πεζές περιπολίες και γενικότερα σε εκείνους που θα συμμετέχουν σε αστυνομικές περιπολίες του λεκανοπεδίου. Και στις δύο πλευρές τους καταγράφει τις βασικές αρχές και τα καθήκοντα ενός αστυνομικού περιπολίας.
Στον κώδικα δεοντολογίας, επισημαίνεται η ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύουν, η ευγένεια, προθυμία, αμεροληψία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία και αξιοπρέπεια. Τονίζεται η αυστηρότητα των κινήσεών τους με την άσκηση νόμιμης βίας όταν εκείνη προβλέπεται κατά τη σύλληψη μόνο όταν αντιδρά ο ελεγχόμενος ή είναι ύποπτος φυγής.
«Δεν προκαλείς και δεν ανέχεσαι πράξεις βασανιστηρίων και αναφέρεις αρμοδίως κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγράφεται σε άλλο σημείο του εγχειριδίου συμπεριφοράς των αστυνομικών που θα περιπολούν, ενώ σε άλλο επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Αποτρέπεις και καταγγέλλεις κάθε πράξη που συνιστά βασανιστήρια ή άλλη μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης σε βάρος κρατουμένου». Στο ίδιο κομμάτι τονίζεται η «εχεμύθεια» που πρέπει να έχουν στις περιπτώσεις που επιλαμβάνονται σε «απόρρητα γεγονότα».

«… μόνο ‘επικίνδυνοι άνθρωποι’» 

Μεγάλη έκταση στο εγχειρίδιο οδηγιών καταλαμβάνει και η χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς των περιπολιών στους οποίους γίνονται «εύστοχες» επισημάνσεις όπως: «Μη ξεχνάς ότι το όπλο που θεωρείς ‘άδειο’ σκοτώνει» ή «Δεν υπάρχουν ‘επικίνδυνα όπλα’ αλλά μόνο ‘επικίνδυνοι άνθρωποι’». Εξαιτίας αρκετών ατυχημάτων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια παραλαβής οπλισμού από αστυνομικό σε αστυνομικό τονίζεται η αναγκαιότητα ελέγχου κατά την παραλαβή ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου ότι το έχει «αδειάσει».
«Να μην στρέφεις ποτέ την κάνη σε ανθρώπους ή σημεία που δεν θέλεις να πυροβολήσεις έστω και αν το όπλο είναι άδειο» γράφει το 4πτυχο συμβουλών, ενώ αναφέρεται πως πρέπει να βρίσκεται σε θήκη, με τη θαλάμη κενή φυσιγγίου εκτός αν επιβάλλεται το αντίθετο ή έχει δοθεί εντολή από τον επικεφαλής αστυνομικό.
Η συγκεκριμένη παράγραφος καταλήγει: «Το όπλο είναι εργαλείο δουλειάς και όχι μέσο για αστεία, ψυχαγωγία ή επίδειξη»…

Όχι κομπολόγια και… βιτρίνες

Μεγάλη σημασία δίνεται στην εμφάνιση των αστυνομικών που θα περιπολούν, οι οποίοι πρέπει να φέρουν διακριτικά, να έχουν «καθαρή και σιδερωμένη στολή», αλλά και «κανονική κόμη».
Στις απαγορεύσεις εντάσσονται οι… κονκάρδες, δηλωτικά σήματα που δεν προβλέπονται, αλυσίδες λαιμού, κομπολόγια και τα… χέρια στις τσέπες! Επίσης να μην περιεργάζονται… βιτρίνες εμπορευμάτων, να μην κυκλοφορούν ασκεπείς και να μην αποσπάται η προσοχή τους συνομιλώντας στο κινητό τηλέφωνο εκτός αν πρόκειται για σοβαρή προσωπική ανάγκη.
Στον εξοπλισμός τους εντάσσεται η ζώνη εφοδίων, όπλο, θήκη, εφεδρικά πυρομαχικά, αστυνομική ράβδος, χειροπέδες, φακός, σφυρίχτρα, αλεξίσφαιρο, φορητός ασύρματος και σημειωματάριο.

Αποστολή και καθήκοντα

Στο καθηκοντολόγιο των αστυνομικών περιπολίας, περιλαμβάνεται η εφαρμογή του νόμου, η παρατηρητικότητα, η ψυχραιμία, η αυτοπροστασία, η επικοινωνία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κύρια αποστολή τους είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας, η  διατήρηση της δημόσιας ειρήνης και τάξης, η προστασία ζωής-περιουσίας των πολιτών, η αποκάλυψη παραβατών, η τήρηση της τάξης και καταστολή τυχόν εκνόμων ενεργειών. Επίσης, στόχος τους είναι η επιτήρηση και προστασία ζωτικών εγκαταστάσεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων ή οργανισμών, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όπου ζητείται, η ενημέρωση των πολιτών γύρω από θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας και νομοθεσίας, όπως και η ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων με τους πολίτες των περιοχών που ασκούν τα καθήκοντά τους.

www.thetoc.gr

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 8482720147156416254

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία του Δημήτρη Καραγιαννόπουλου στο 32ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

Ενημερωθείτε για το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των αστυνομικών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

pasapolice@gmail.com

προβολες σελιδας

FACEBOOK



Συγχρονη Αστυνομια

ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

item